divendres, 22 de maig del 2020

Medi Ambient: divendres


 
Elaboram un animal que agafa la bolla.

Materials que necessitam:

- una botella d'aigua o de refresc grossa
- un fil gruixat
- bolla d'ou kinder

Primer pensarem quin animal volem fer amb la botella: un cocodril o un tauró. Tallam la botella per la meitat, retallam una boca, feim un forat al tap i passam un fil. A l'extrem del fil hi enganxam la bolla. El podem decorar amb pintura o amb gomets.

 
El mar no només s'embruta quan anam a la platja i hi llançam plàstics, ni quan les barques aboquen al mar. Sabeu quan també s'embruta l'aigua del mar? Deixau un moment que els infants pensin i vaig aportant idees.

Solució: l'aigua que utilitzam a casa o a l'escola també va al mar!

Pensau com embrutam l'aigua a casa o a l'escola. Ja ho sabeu? I l'aigua, se'n va bruta al mar? Com es neteja?

Farem un experiment i veurem com funciona una depuradora!

Agafam tassons de plàstic (si no en teniu per casa, agafau botelles de plàstic i tallau la part superior). Feim uns forats al cul i agafam materials que faran de filtre per netejar l'aigua (pedres, paper de cuina, cotó i gases). Col·locau-los com a la fotografia. Ara embrutau una mica d'aigua amb cafè, oli, plàstics... i passau-la per la vostra depuradora. És important que observin com cada filtre retén una mica de brutícia fins que al final del recorregut l'aigua queda molt més neta que al principi però no transparent del tot. És per això que l'aigua és molt difícil de netejar i que els especialistes necessiten uns productes químics per acabar de deixar-la perfecta i que, per aquest motiu, hem de posar en pràctica uns bons hàbits a casa i a l'escola a l'hora d'utilitzar els vàters i les aixetes.
 

Farem planters a partir de llavors d'hortalisses. Necessitam un pebre vermell (petit), una cabeça d'alls i una ceba tendra. També necessitam un cossiol amb terra bona, una botella de plàstic (per tallar) i un tassó de vidre.

PEBRE: tallam el pebre per la meitat (de dalt a baix) i llevam les llavors del capoll (que queden dedins). Posam terra dedins i enterram el pebre dins el cossiol, cobrint-lo de terra. El regarem un poc cada dia.

ALL: tallam la botella de plàstic (millor transparent) i l'omplim d'aigua quasi fins a dalt. Posam la cabeça d'alls damunt, mirant que toqui l'aigua, i la deixarem créixer (si és necessari hi afegirem aigua).

CEBA: tallam una ceba tendra (o un porro) per davall de la part verda (que quedin les arrels i un poc més de blanc). Omplim un tassó amb aigua fins a la meitat, la posam dedins i la deixam crèixer.